Der er mange ting man skal overveje når man foretager renovering

14. oktober 2016 13:12 Erhverv

For det meste er renovering en rimelig ligetil handling; man udvælger den bygning, det hus eller det kunstværk man ønsker at renovere, planlægger hvordan det skal gøres, udvælger de personer som skal hjælpe med det, smider en pule penge i processen og så går man ellers frejdigt nok i gang med at forbedre det allerede eksisterende. I langt de fleste tilfælde bliver resultatet langt bedre end originalen, og alle bliver derfor tilfredse. Men der er nogle tilfælde hvor en sådan handling kræver en smule mere omtanke end som så; i Danmark er der nemlig en række forskellige bygninger og statuer, som er fredede. At noget er fredet vil sige, at genstanden offentligt er blevet tillagt så stor kulturel, social eller historisk værdi at regeringen har valgt at sige, at den ikke må ændres, rives ned eller ombygges. Der er eksempler på sådanne bygninger næsten over alt i landet, og det vil sige at hvis man er bosiddende i for eksempel Køge eller Haslev, så vil der helt sikkert også være eksempler på det her.

Så inden man går i gang med en kæmpe renoveringsproces er det altså nødvendigt at undersøge omstændighederne omkring objektet lidt nærmere. For det meste vil der ikke være nogen problemer i bare at gå i gang, men man kan være uheldig. At få at vide at en bygning er fredet udelukker dog ikke nødvendigvis en renovering fuldstændig. Tværtimod, så skal selv de fredede historiske bygninger jo en gang imellem arbejdes på så de ikke ender med at falde fuldstændig sammen og på den måde alligevel gå helt til grunde. Det er blot sådan, at der gælder andre regler for disse former for renovering, og at man er nødt til at have lidt flere instanser ind over.

Dette skal du tænke over når du renoverer en fredet bygning

Det er vigtigt at denne form for renovering for alt i verden ikke kommer til at ændre bygningens udseende. Selvfølgelig må farverne gerne gøres klarere, vinduerne må gerne blive tættere og gulvet må gerne stoppe med at knirke. Men derudover skal man passe på hvad man gør, for rent æstetisk må objektet ikke se alt for anderledes ud når man er færdig. Derfor er det en god idé at samarbejde om det rent håndværksmæssige aspekt med én som har forstand på netop det æstetiske området. Det kunne for eksempel være en person som er uddannet inden for enten historie eller kunsthistorie og derfor ved hvordan en bygning fra et bestemt årstal bør se ud. Samtidig vil man ofte være nødt til at arbejde tæt sammen med kommunen eller staten som skal overse, at intet går for vidt under denne form for renovering. Som håndværker eller bygningsplanlægger kan dette virke frustrerende, men det er vigtigt at huske på at denne proces skal ses som en hjælp og at man skal godtage råd og vejledning med kyshånd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *